Monday, 28 March 2016

Easter Quiz




Since the last Monday in the month coincides with Easter, the theme for this month's Quiz is things loosely associated with Easter.  As always the correct answer can be checked by highlighting the line under the question.

This quiz is a multiple choice quiz – for a change of pace.

1             Which country brought us the tradition of Easter Eggs
a)   England
b)   France
c)   Holland
d)   Germany

A d) Germany
     2      In which ocean is Easter Island?
a)   Pacific
b)    Atlantic
c)   Indian
d)    Arctic
   A a) Pacific
     3  Easter Island, in the south-eastern Pacific Ocean, was discovered on Easter Sunday, 1722, by the Dutch explorer Jacob Roggeveen, who was actually looking for somewhere else. The island is now an overseas territory of which country?
a) The Netherlands
b) The United Kingdom
c) Ecuador
d) Chile
A d) Chile

     4  Who wrote the songs for the 1948 musical film Easter Parade?
a) Cole Porter
b) Irving Berlin
c) Sammy Cahn
d) George Gershwin
A b) Irving Berlin

    5   Purple is a common colour for Easter.  In the ancient world the purple dye came from where?
(a) Violets
(b) Grapes
(c) Shellfish
(d) Crushed amethyst rocks
A c) Shellfish
    6   What was the Jewish feast which was being celebrated the week Christ was crucified?

    a) Passover
b) Hannukah
c) Yom Kippur
A a) Passover
     7  Who was the first person to see the risen Christ?

        a) Mary, Mother of Jesus
b) Peter
c) Mary Magdalene
d) Martha
A c) Mary Magdalene – Mark 16:9
     8  Which Christian name, popular in France, is derived from a Latin word meaning 'relating to Easter' and is therefore usually given to children born at around that time?
a) Joel
b) Raphael
c) Gabriel
d) Pascal
A d - Pascal

   9   In Oberammergau in Bavaria, the famed Passion Play has been performed by villagers every 10 years or so since 1634. What event started this tradition?
a) The arrival in the area of the Black Death
b) A nearby earthquake, estimated at 6.5 on the Richter scale
c) The performance of a similar play in nearby Unterammergau
d) The unexpected visit of the Elector of the Roman Catholic Church
A a) The Black Death or Plague – residents vowed to put on the play if they were spared
  10  When archaeologists excavated this ancient city, which had been buried under volcanic ash since AD 79, they found two small buns, each marked with a cross. Which city?
a) Pompeii
b) Herculaneum
c) Nola
d) Messina

A b) Herculaneum
 

2 comments:

Your comments are most welcome. Cheers